زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

علم (قرآن)





از موضوعات و عناوین به کار رفته در آیات قرآن، علم است.


۱ - معنای علم



علم، نقيض جهل‌ و به معناى دانش و آگاهى است.
[۲] لغت‌نامه، ج ۱۰، ص ۱۴۱۵۹، «علم».
برخى در تعريف اصطلاحى علم گفته‌اند: حقيقت علم، كشف امر خارج از ذهن به واسطه صورت ذهنى است‌ كه از راه حس، عقل و تجربه، حاصل مى‌شود و در برابر آن علوم اعتبارى است كه ما به ازاى خارجى ندارند، مانند اعتبار رياست براى فردى.
از تقسيمات علم، تقسيم آن به نظرى و عملى است: علم نظری، دانشى است كه به دنبال آن كمالى حاصل شود، مانند علم به موجودات. علم عملی، دانشى است كه با عمل كردن بر طبق آن، كمال، حاصل مى‌شود، مانند علم به عبادات. علاوه بر علوم ياد شده كه اكتسابى است، برخى علوم از راه مکاشفه و بدون واسطه و با اشراق الهى براى برخى نفوس حاصل مى‌شود كه از آن به «علم لدنّى» تعبير شده است. از نظر بعضى، ادراك، شعور، تصوّر، حفظ، تذكّر، ذكر، معرفت، فهم، فقه، عقل، حكمت و ... هم معنا و مترادف با «علم» است.
[۹] فخررازی، محمد بن عمر، التفسير الكبير، ج ۲۱، ص ۱۲۷-۱۲۸.

در اين عنوان، مطلق علم مورد نظر است و آیاتی معرفی می‌شوند که در آن‌ها از واژه‌هاى «علم»، «سمع» و مشتقّات آنها و نيز برخى تعبيرات كه مفيد معناى علم بوده استفاده شده و به عناوین مترادف و مرتبط با عنوان مزبور، نيز ارجاع شده است.

۲ - عناوین مرتبط



آثار علم (قرآن)، آرزوی علم (قرآن)، آفات علم (قرآن)، ابزار علم (قرآن)، ارزش علم (قرآن)، ازدیاد علم (قرآن)، استفاده از علم (قرآن)، اعطای علم (قرآن)، اهمیت علم (قرآن)، تحصیل علم (قرآن)، تعلیم علم (قرآن)، دعا برای علم (قرآن)، راسخان در علم (قرآن)، رشد علم (قرآن)، زمینه‌های علم (قرآن)، سوء استفاده از علم (قرآن)، عالمان (قرآن)، علم‌آموزی (قرآن)، علم اقتصاد (قرآن)، علم اهل کتاب (قرآن)، علم به آخرت (قرآن)، علم به امتحان (قرآن)، علم به امداد خدا (قرآن)، علم به ایمان پناهندگان (قرآن)، علم به تأویل (قرآن)، علم به تعبیر رؤیا (قرآن)، علم به تعداد اصحاب کهف (قرآن)، علم به حاکمیت خدا (قرآن)، علم به حشر (قرآن)، علم به حق (قرآن)، علم به دنیا (قرآن)، علم به رسالت (قرآن)، علم به رحمت خدا (قرآن)، علم به رزق الهی (قرآن)، علم به عذاب (قرآن)، علم به قدرت خدا (قرآن)، علم به قیامت (قرآن)، علم به مغفرت خدا (قرآن)، علم به وعده‌های خدا (قرآن)، علم حضوری (قرآن)، علم خدا (قرآن)، علم در پیری (قرآن)، علم به اعمال (قرآن)، علم زیانبار (قرآن)، علم سحر (قرآن)، علم شهودی (قرآن)، علم غیب (قرآن)، علم فرعون (قرآن)، علم فطری (قرآن)، علم قضاوت (قرآن)، علم لدنی (قرآن)، علم نجوم (قرآن)، کسب علم (قرآن)، مراتب علم (قرآن)، منشأ علم (قرآن)، نعمت علم (قرآن)، هجرت برای علم (قرآن).

۳ - پانویس


 
۱. فراهیدی، خلیل بن احمد، العین، ج ۲، ص ۱۵۲، «علم».    
۲. لغت‌نامه، ج ۱۰، ص ۱۴۱۵۹، «علم».
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱، ص ۵۰.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۸، ص ۵۳.    
۵. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۸، ص ۴۷-۵۰.    
۶. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۸، ص ۵۳.    
۷. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص ۵۸۰، «علم».    
۸. فخررازی، محمد بن عمر، التفسیر الکبیر، ج ۲۱، ص ۴۸۳.    
۹. فخررازی، محمد بن عمر، التفسير الكبير، ج ۲۱، ص ۱۲۷-۱۲۸.
۱۰. برای توضیح بیشتر به مقالات الهام (قرآن)، ایمان (قرآن)، بصیرت (قرآن)، بینایی (قرآن)، تعلم (قرآن)، تعلیم (قرآن)، حکمت (قرآن)، شعور (قرآن)، شناخت (قرآن)، شنوایی (قرآن)، وحی (قرآن) و یقین‌ (قرآن) رجوع شود.


۴ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲۱، ص۴۹، برگرفته از مقاله «علم»    


رده‌های این صفحه : علم | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.